Fattah Amin yang baru sahaja bergelar Bintang Paling Popular mengakui segala kritikan terhadap lakonan, nyanyian bahkan pelancaran bukunya sedikit sebanyak menjana populariti beliau. Menurut Fattah, setiap kritikan itu menjadi semangat untuk beliau terus berusaha  memberikan yang terbaik dalam setiap bidang yang beliau ceburi.
Pertama kali berlakon kena kutuk, menyanyi pun kena kutuk, keluarkan buku pun kena kutuk, hingga saya sampai ke tahap ini. Saya baca komen orang kritik saya malah di luar pun orang kata saya berlakon kayu. Untuk sampai ke tahap ini bukan senang.
Kritikan itu membantu sangat. Kalau saya mula masuk industri orang puji, saya tidak sampai tahap ini. Kritikan dan kutukan lagi memotivasikan saya. Itu yang membantu.
Bermula daripada menjuarai pertandingan Hero Remaja dan menjadi kru penggambaran, Fattah memberitahu bukan mudah untukbeliau terus popular seperti sekarang.
Sebelum saya berlakon kayu, saya bekerja di belakang tabir. Saya bermula sebagai kru, saya tahu susah kerja macam mana. Kepuasan saya dapat hari ini ialah hasil kerja keras dan kritikan membina sampai orang kutuk saya, saya mahu lagi berusaha hingga saya dapat hari ini.
Saya mahu bergelar pelakon versatil sesuai idola saya Datuk Rosyam Nor. Walaupun 50-an beliau sudah dikenali sebagai pelakon hero Malaya.
Baguslah Fattah tidak cepat melatah apabila menerima kritikan negatif dan menjadikan setiap komen yang diterima sebagai semangat untuk beliau membuktikan kemampuan beliau dalam setiap bidang yang diceburi. Akhirnya, beliau dinobatkan sebagai artis paling popular dan inshaAllah selepas ini rezeki beliau bertambah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *