PUTRAJAYA – Sejak dari kecil lagi, kita diajar untuk menghargai ibu bapa yang banyak bersusah payah mendidik dan membesarkan kita. Namun tidak pada wanita ini yang memuat naik status mengecam tindakan seorang lelaki membawa ibunya yang uzur keluar makan bersama. 
Malah lebih teruk lagi, dia menganggap kehadiran wanita tua berkenaan mencacatkan pemandangan di tempat itu, menyebabkan ramai netizen yang berang dan menyelar tindakan biadab Darlings Suhana. 
“Sayang seribu kali sayang. Bercuti di Johor Bahru, menginap di hotel (nama rahsia) berhampiran dan berhadapan Dataran Johor Bahru. 
“Tengah lunch semalam dengan suami, boleh ternampak seorang lelaki ini bawa orang tua, mungkin mak dia. Rupanya mereka pun lunch sekali. Hmm, bukan apa la, macam mencacatkan pemandangan saja. Di situ adalah tempat makan orang nak romantik. Awak bawa orang tua awak ke situ pula. 
“Sayang, pakai kereta mewah jenama Lexus yang anggaran harga RM400,000-RM500.000, pakai baju smart tetapi bawa orang tua uzur ke sana? Apa seyh. Jangan jatuhkan standard orang yang berada boleh tak? 
“Macam tak ada kedai mamak atau warung tepi jalan saja. Kalau ye pun awak kaya, awak kena sedar bahawa tindakan awak itu menjatuhkan taraf profail awak sendiri. Pleaselah. Dunia, dunia. Apa nak jadilah,” tulis Darlings Suhana.
 
Status Facebooknya itu kemudian viral di media sosial dan dikecam hebat oleh netizen yang juga menyifatkan Darlings Suhana sebagai seorang anak derhaka yang sanggup mengenepikan ibu bapanya sendiri demi menjaga ‘standard’ sebagai warga urban. 
“Tak sangka kau pakai tudung. Sekarang Allah bagi mewah rezeki, boleh pula kau kata macam itu? Memang kau tak pernah dan tak akan bawa mak kau makan di tempat begitu. Tak apa, kau ada anak-anak nanti, anak-anak kau boleh hantar kau ke rumah orang tua atau tak peduli kau langsung,” kata Cassablanca Nwanyi. 
“Di antara ibu dan maruah, aku pilih ibu aku. Maruah takkan menjamin aku masuk syurga melainkan doa dan redha seorang ibu. Aku ada seorang saja ibu yang masih kekal bersama aku. 
“Aku baru kehilangan seorang bapa iaitu tempat ibu aku bergantung. Segala keperluan ibu aku tanggung sebab aku anak lelaki sulung. Aku nak berkahwin pun fikir 2 3 kali sebab risau terabaikan ibu. Inikan nak ada teman wanita?” kata Azren Alias. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *