ASALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA TUAN.

KRONOLOGI KES KEBAKARAN DI PUSAT TAHFIZ DARUL QURAN ITTIFAQIYAH DATO KERAMAT, KL

NO REPOT: JTR RPT: 6629/17
TARIKH: 14/09/17 MASA: 0652 HRS
SEK 435 KK & SEK 302 KK
IO: ASP MOHD FAUZI BIN MOHD SHARIFF

MANGSA: 
23 KEMATIAN (21 PELAJAR DAN 2 WARDEN)
07 CEDERA (PELAJAR)

TANGKAPAN
1) NAMA: MUHAMMAD ADLI SHAH BIN MOHD YUSRY (ADLI)
NO.KPT:017071-14-0031
UMUR : 16 TAHUN

2) NAMA: MUHAMMAD ARIF FIRDAUS BIN JURAINI (JUPEM) 
NO.KPT :001012-14-1471
UMUR : 16 TAHUN

3) NAMA:  MOHAMAD SHAH RULNIZAM IKMAL BIN SHAFI-IN  (SHAHRUL)
NO.KPT :990717-03-5047
UMUR : 18 TAHUN

4) NAMA: AEMAN DANEAL BIN ABU BAKAR (AIMAN)
NO.KPT :001012-14-1471  
UMUR : 17 TAHUN

5) NAMA: EMRAN FAZLEY BIN ABU BAKAR (DEBAB)
NO.KPT :011122-14-1033
UMUR : 16 TAHUN

6) NAMA: MUHAMMAD SHAHRIZAL BIN ABDUL RAHIM (IJAL)
NO.KPT : 020422-14-0037
UMUR : 15 TAHUN

7) NAMA: MOHD FARHAN BIN ZUBIR (ADIK)
NO.KPT : TIADA
UMUR : 12 TAHUN

PUNCA KEJADIAN: SELISIH FAHAM ANTARA PELAJAR SEKOLAH TAHFIZ DENGAN SEKUMPUL (5) LELAKI MELAYU (OKT)

FAKTA KEJADIAN

BEBERAPA HARI SEBELUM KEJADIAN BERLAKU PERSELISIHAN ANTARA PELAJAR SEKOLAH TAHFIZ DENGAN ADLI, JUPEM, SHARUL , AIMAN, DAN DEBAB. OKT-OKT MEMAKLUMKAN MEREKA TELAH DIEJEK DAN TIDAK BERPUAS HATI DAN INGIN MEMBALAS DENDAM. SHAHRUL DAN JUPEM BERPAKAT UNTUK MEMASUKI PUSAT TAHFIZ BERKENAAN UNTUK MENCURI HANDPHONE DIDALAM ASRAMA PUSAT TAHFIZ ITU.

PADA PAGI 14/09/2017 JAM LEBIH KURANG 02:30 HRS KESEMUA OKT TELAH BERKUMPUL DI KEDAI MINUM CEK MEK MOLEK BERSEBELAHAN PEJABAT PPIM DAN TELAH BERBINCANG UNTUK MEMBAKAR SEKOLAH TERSEBUT BAGI MEMBALAS DENDAM. SETELAH ITU SEMUA TELAH BEREDAR.

PADA 14/09/17 JAM LEBIH KURANG 04:00 HRS SHAHRUL BERSAMA ADLI PERGI MEMBELI MINYAK PETROL DI STESEN MINYAK PETRON DAMAI DAN MENGISI MINYAK PETROL DIDALAM SEBOTOL AIR MINERAL YANG BESAR.

PADA 14/09/17 JAM LEBIH KURANG 04:30 HRS TELAH BERKUMPUL KEMBALI DIPADANG BELAKANG PUSAT TAHFIZ TERSEBUT. IJAL DAN ADIK TELAH NAMPAK ADLI MEMEGANG SEBOTOL MINYAK PETROL DIPERCAYAI UNTUK MEMBAKAR PUSAT TAHFIZ TERSEBUT. ADIK TELAH MEMANJAT MEMASUKI PEJABAT PPIM KERANA MAHU TIDUR.  

KUALA LUMPUR – Tujuh remaja di kawasan Taman Datuk Keramat ditahan kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan kes kebakaran pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Kampung Datuk Keramat Hujung, lapor Harian Metro. 
Sumber polis berkata, berlakunya perselisihan faham lima pelajar pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah dengan tujuh remaja di kawasan itu. 
“Beberapa hari sebelum kejadian, pelajar tahfiz ada mengejek tujuh remaja yang menghisap dadah di kawasan Taman Tasek Datuk Keramat. 
“Susulan dari itu, tujuh remaja itu berdendam dengan pelajar tahfiz dan pada hari kejadian, beberapa daripada mereka melompat masuk ke dalam pusat tahfiz. 
“Kemudian mereka mencuri dua buah tong gas dari kiosk berdekatan lokasi kejadian sebelum membocorkan gas pada tilam dan membakarnya dengan petrol di pintu utama asrama,” katanya. 
Menurut sumber lagi, tujuh remaja yang ditahan itu, enam daripadanya didapati positif dadah jenis ganja.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh sebentar tadi mengesahkan kes kebakaran asrama pusat tahfiz berkenaan telah selesai dengan penangkapan tujuh suspek berkenaan.
Dalam sidang media itu, beliau turut menyatakan tujuh suspek yang ditahan bukan pelajar tahfiz berkenaan dan enam dari tujuh suspek positif dadah.
Ketika ditanya mengenai motif kejadian, Datuk Amar menyatakan hasil siasatan mendapati motif suspek adalah untuk membakar bangunan asrama pusat tahfiz berkenaan.

PADA 14/09/17 JAM LEBIH KURANG 04:40 HRS ADLI BERSAMA SHAHRUL DAN JUPEM TELAH MEMASUKI PUSAT TAHFIZ MELALUI PINTU BELAKANG UNTUK MEMBAKAR PUSAT TAHFIZ TERSEBUT MANAKALA AIMAN DAN DEBAB MENUNGGU DILUAR PAGAR SEBELAH BELAKANG PUSAT TAHFIZ. SELEPAS ITU, SHAHRUL DAN JUPEM MENDAPATI PINTU MASUK BILIK ASRAMA BERKUNCI DAN TIDAK DAPAT DIBUKA, LALU ADLI BERSAMA SHAHRUL DAN JUPEM KELUAR SEMULA DAN TELAH TURUN KE TINGKAT 1 DAN MENGAMBIL SEBUAH TILAM DAN MELETAKKAN KE PINTU MASUK ASRAMA DITINGKAT 2, SELEPAS ITU ADLI, SHAHRUL DAN JUPEM TELAH PERGI KE KIOSK BERSEBELAHAN PEJABAT PPIM DAN TELAH MEMECAH MASUK KIOSK BERKENAAN DAN MENCURI (2) TONG GAS BERWARNA MERAH DAN HIJAU LALU MEMBAWA TONG GAS BERKENAAN NAIK KE TINGKAT 3 PUSAT TAHFIZ DAN TELAH MELETAKKAN (1) TONG GAS SECARA BERDIRI DAN (1) TONG GAS SECARA BARING MENGHALA KE PINTU ASRAMA. SHAHRUL TELAH MENCUCUK DENGAN MENGUNAKKAN LIDI DI MUNCUNG KEPALA GAS SUAPAYA GAS KELUAR MENHALAKAN KEARAH PINTU DAN ADLI TELAH MENCURAHKAN MINYAK PETROL DIHADAPAN PINTU MASUK ASRAMA HINGGA KEBAWAH DAN TELAH MENYALAKAN API MENGGUNAKAN PEMETIK API SETERUSNYA ADLI, SHAHRUL DAN JUPEM MELARIKAN DIRI KELUAR DARI PUSAT TAHFIZ BERKENAAN.SELEPAS ITU, AIMAN DAN DEBAB JUGA TELAH MELARIKAN DIRI MENGGUNAKAN MOTOSIKAL JENIS YAMAHA LAGENDA WARNA KELABU, ADLI MENAIKI MOTOSIKAL SUZUKI RG SPORT SEORANG DIRI DAN SHAHRUL DAN JUPEM MENGUNAKAN MOTOSIKAL YAMAHA LAGENDA WARNA HTAM BIRU MENGHALA KERUMAH MASING-MASING.

SEKIAN UNTUK MAKLUMAN TUAN.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *